Skip to content
+43 650 571 14 53 ▪ info@ihhaustria.org ▪
+32 2 241 82 55 ▪ info@ihhbelgium.org
Bağış Yap
Toggle Navigation
Ana Sayfa
Kurumsal
Kuruluş
Vizyon & Misyon
Yönetim Kurulu
Çalışma Programı
Banka Bilgilerimiz
Gönüllü OL
Aylık Bağış
İletişim
Projelerimiz
Acil Yardım Projelerimiz
Dünyamızda sürekli olarak doğal afetler meydana geliyor. Kuraklık, sel baskınları ve depremler en çok yaşanan doğal afetlerdir. Bu doğal afetler beraberinde açlık, yoksulluk ve hastalık gibi çeşitli mağduriyetler getiriyor. Ayrıca insanoğlunun bitmek ve tükenmek bilmeyen dünyalık hırsının tezahürü olarak meydana gelen savaşlar neticesinde de milyonlarca masum insan açlık ve yoksulluğun pençesine düçar oluyor. Daha kötüsü bu savaşlardan dolayı bir çok insan vatanını terkederek, çok zor şartlar altında başka bölgelerde mülteci olarak yaşamak zorunda kalıyor. Her zaman aç ve açıkta kalanın yardımına koşan, ihtiyaç sahiplerine ilk elden ve acil olarak yardım etmeyi gaye edinen Belçika IHH, doğal afetler ve savaşlar neticesinde mağdur olan insanlara da acil olarak düzenli yardımları ulaştırmaktadır. Belçika IHH olarak, çeyrek asırdır, dünyanın bir çok bölgesinde, zor coğrafyalarda, zor şartlar altında yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı başardık. Mağdurların ihtiyaçlarını gidermek adına, bu uğurdaki mücadelemiz ilelebet devam edecektir.
Su projelerimiz
Su hayattır!… Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünya nüfusunun %40′ını barındıran 80 ülke su sıkıntısı çekmektedir. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Afrika su sorunlarının yaşandığı kıtaların başında gelmektedir. Bir taraftan yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlikle mücadele edilirken diğer taraftan siyasi istikrarsızlık, etnik çatışmalar, iklim değişikliği ve beşeri ve doğal kaynaklı sorunları nedeniyle temiz su kaynaklarına ulaşım problemi her geçen gün artış göstermektedir. Öyle ki Afrika da yaklaşık bir milyar insan sağlıklı ve temiz suya ulaşım imkânlarından mahrumdur. Bu durum küresel ölçekte her sekiz kişiden birinin suya erişememesi anlamına gelmektedir. Belçika IHH, dünyanın bir çok bölgesinde gerçekleştirdiği yardım projeleri ile yoksulların hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda, temiz su ihtiyacı olan yerlerde her yıl yüzlerce su kuyusu açarak yüzbinlerce kişinin temiz su kaynaklarına ulaşımını sağlamaktadır. Temiz su eksikliğinden dolayı her yıl milyonlarca insanın öldüğü bir ortamda su projeleri ile insanları hayata bağlamak çok hayırlı bir hizmettir. Suya ulaşmak için uzun mesafeler katetmek zorunda kalan ve ömrünü su yollarında tüketen yoksul kadın ve çocukların yaşadıkları köylere ve mahallelere…
Yetim projelerimiz
Yetimler her zaman önceliklidir. Onlar bize insanlığın emanetidir. Onlar, doğal afetler, hastalık, kaza veya savaşlar nedeniyle babalarını veya anne-babalarını kaybetmiş çocuklardır. Yetim olmak çok zordur. Açlık ve yoksulluğun bulunduğu bölgelerde yetim olmak çok daha zordur. Bu bölgelerde yetimlerin sahip çıkanları olmadığından çoğunlukla sokaklara terkedilmiş ve sahipsizdirler. Hatta kimileri de dünyanın değişik yerlerinde birilerinin dünyalık arzularına kurban edilmiş, daha çocukluklarını yaşayamadan savaşın soğuk yüzüyle karşılaşmıştır. Onlar, sahip çıkılmayı herkesten çok hak ederler. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) kendisi de bir yetim olması hasebi ile, yetimlere sahip çıkmanın ve onların haklarının korunması hususunda son derece titiz davranmıştır. Kur’ân’ın yanında, birçok hadîs-i şerîflerinde konuyu gündeme getirip, başta ashâb-ı kirâm olmak üzere, kıyamete kadar ümmetinin dikkatini çekmiştir. Yetimin başını okşamak, kuşkusuz ona sevgi ve merhamet göstermenin yanı sıra kimsesizliğini unutturup, ayakta durabilmesi için ona yardımcı olmak demektir. Babasını kaybeden her çocuk, korunmaya açık hale gelmektedir. Gerek kendisi, gerek malları ve gerekse eğitim ve terbiyesi için bir koruyucuya ihtiyacı vardır. Bu koruyucu ve kendisini temsil eden kişiye ‘veli’ denilmektedir. Belçika IHH olarak, savaş ve kriz bölgelerinde mağdur olan ve yetim kalan çocuklara yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bir hayır kurumu olan teşkilatımız, yetimlerin başta barınma olmak üzere yiyecek, giyecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu bağlamda Etiyopya, Somali, Afgansitan,…
Eğitim Projelerimiz
Gerçekte dünyadaki açlığın, yoksulluğun ve adaletsiz gelir dağılımının en önemli sebebi eğitimsizliktir. Bir çok yoksul ülkenin yer altı ve yerüstü zenginliği olmasına rağmen açlık ve yoksulluk sınırında yaşamlarını sürdürmektedir. Eğitim seviyesi düşük olan toplumlar, verimliliği ve üretimi artıracak yeni fikirlere ve projelere sahip değildirler. Bu münasebetle yoksul ülkelerde yapılacak en büyük yatırım fikri manada bir devinim gerçekleştirmektir. Bunun için öncelikle okul eğitimini yaygın hale getirmek ve okuma imkanı olmayanlara imkan sağlamaktır. Kısacası, ğitim seviyesini yükseltecek her türlü projeyi hayata geçirmektir. Bu manada yardım kuruluşlarının eğitim ve kalkınmaya yönelik projeleri hayata geçirmeleri henüz istenilen seviyeye ulaşmamış olsa da, gelecek açısından ümit verici olarak görülmektedir. Belçika IHH olarak bizde bu kutlu kervanda yerimizi aldık ve son yıllarda yoksul ülkelerde eğitime ve kalkınmaya yönelik projeler gerçekleştirmekteyiz. Eğitim sektöründe geliştirilen projelerle sürdürülebilir bir sosyal, ekonomik ve siyasi kalkınmayı sağlamak Belçika IHH’nın başlıca hedeflerinden bir tanesidir. Bu kapsamda gerçekleştirilen ve insan hayatına dokunan bu tür projeler, uygulamanın yapıldığı ülkelerdeki değişime önemli katkı sağlamaktadır. Örgün eğitim faaliyetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesine yönelik olarak okul inşası, tadilatı ve tefrişatı yoluyla eğitim altyapıları oluşturulmaktadır. Bir yardım kuruluşu olarak, eğitim yardımlarını insanlığın geleceğine yapılan en büyük yatırım olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu şuurla yapıyoruz
Sağlık Projelerimiz
İnsanların gelir düzeyleri beslenme başta olmak üzere sağlık durumunu etkileyen pek çok faktörle iç içe olduğu bir gerçektir. Bundan dolayı yoksul ülkelerde insanlar açlık ve yoksullukla mücadele ederken, sağlık sorunlarıyla da mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu yönüyle bakıldığında yoksulların herkesten daha fazla sağlık hizmetine ulaşma hakları vardır. Çünkü onlar diğer bireylere göre daha sağlıksız bir hayatta var olmaya çalışıyorlar. Ekonomik sorunlar nedeniyle dengeli beslenemeyen, sağlıklı konutta yaşayamayan ve temiz çevre imkânı bulamayan bir kişinin hastalanması kaçınılmazdır. İşte bu nedenledir ki bu dünyada her yıl beş yaş altında on milyon çocuk tedavisi mümkün olan hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Sağlık, insanlar için ekmek kadar, su kadar önemlidir. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kronik hastalıkların ağrılarıyla yaşamak zorunda kalan yoksulların ağrılarını dindirmek, onların acılarına ortak olmak kuşkusuz en güzel yardımdır. Belçika IHH olarak, sağlık projeleri kapsamında bir çok yoksul ülkede, sağlık muayeneleri, ilaç yardımları, katarakt ameliyatları, ağız ve diş bakımı gibi çeşitli projeler yapmaktayız. Bu güzel projelerimizle yoksul insanları hayata tutundurmaya çalışırken, onların yakınlarını da ağır bir yükten kurtarmış oluyoruz.
Sosyal Destek projelerimiz
Yoksulluk, genel olarak tüm ülkelerde bulunan önemli bir sorun olmakla birlikte, azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoksulluk, sadece açlık ve yetersiz beslenme değil, aynı zamanda giyim, barınma,sağlık, kültür ve diğer insani ihtiyaçların yetersizliği anlamına da gelmektedir. Halihazırda dünya nüfusunun yaklaşık % 20’si günlük 1 $’ın, % 50’si ise 2 $’ın altında gelirle yaşamlarını sürdürmektedir. Bu rakamlara bakıldığında yoksullukla mücadele konusunda ivedilikle kalıcı ve kalkınmaya yönelik projelerin hayata geçmesi gerekir. Yoksul ülkelerin dinamiklerini de dikkate alarak küçük sermayeler ile kalkınmaya yönelik projeleri uygulamaya koymak en verimli çalışmadır. Belçika IHH olarak, son yıllarda sosyal destek projelerimiz kapsamında yoksul ailelerin yaşam standartları iyileştirme konusunda önemli projeler yapmaktayız. Dünyanın değişik coğraflarında yoksul ailelerin barınma standardını iyileştirme konusunda konut yapımı ve ev eşyası yardımı projeleri gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca meslek kursları düzenleyerek, kursu bitiren yoksulları küçük sermeyeler ile iş yeri sahibi yapıyoruz. Nüfüs yoğunluğu olan ülke ve şehirlerde yoksullara seyyar satıcı arabalar dağıtarak, kendi geçimlerini idame ettirebilme imkanı sağlıyoruz. Bir yoksula hergün balık vermek yerine, O’na balık tutmasını öğretmek daha faydalıdır düşüncesiyle hareket ederek bu tür projelerimizi artırarak devam ettireceğiz.
Tarım ve Hayvancılık Projelerimiz
Dünya ülkelerinin gelir sıralamasında tarım ve hayvancılık önemli bir yere sahiptir. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha fazladır. Çünkü bu ülkeler, modern tarım teknikleriyle ve modern hayvancılık metodlarıyla mevcut imkanlardan azami ölçülerde verim almaktadır. Başta Afrika olmak üzere yoksul ülkelerde insanların çoğunluğunun geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Ancak modern tarım teknikleri ve modern hayvancılık metodları olmadığından yeterince verim alınamamaktadır. Böyle olunca da yoksulların yaşam standartları istenilen seviyeye çıkmamaktadır. Buna rağmen yoksul ülkelerin en önemli dinamikleri tarım ve hayvancılıktır. Bu sektöre yapılan küçük yardımlar büyük değişikliklere yol açmaktadır. Yoksul ülkelerde yapılacak toprak ve iklim analizleriyle en uygun tarım ürünleri ve hayvan çeşitleri tesbit edilerek yatırım yapmak, yoksulluğu önleyecek en önemli etkendir. Belçika IHH olarak, son yıllarda kısıtlı imkanlarımızla tarım ve hayvancılık projeleri gerçekleştirmekteyiz. Bu meyanda tohum yardımları, bahçecilik faaliyetleri, meyve fidanları ve damızlık keçi yardımlarıyla yoksulların kalkınmasına yardımcı olmaktayız.
Kurban Projelerimiz
İslama göre kurban denilince kurban bayramında ibadet olarak kesilen hayvan anlaşılır. İbadetlerde fert ve toplum yararıyla açıklanabilir unsurlarla, Allah’a bağlılığı temsil eden simgesel davranışlar çok defa bir arada bulunur. Kurbanı hayvanın eti veya derisi için kesiminden ayıran temel fark, onun Allah’ın rızâsını kazanma ve isteğine boyun eğme gayesiyle kesilmiş olmasıdır. Kesilen kurbanın etinin yenmesi, derisi ve diğer parçalarından âzami ölçüde yararlanılması ibadetin özüyle alâkalı bir gereklilik olmayıp daha çok ibadetin dünyevî boyutu ve anlamı olarak görülebilir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Bunu yaparken de malını Allah için telef etmesi değil, insanlara yararlı olacak tarzda gerçekleştirmesi istenmiştir. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar; sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et yeme imkânı bulamayan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir; onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Kurban ibadetinin yararı sadece sosyal dayanışma ve malî yardıma indirgenemeyeceği, her ibadetin öz ve biçim olarak ayrı anlam ve hikmetleri bulunduğu için kurban yerine başka bir ibadetin ikame edilmesi câiz değildir. Belçika IHH olarak, kurban ibadetini mahiyetine uygun bir şekilde ifa…
Ramazan Projelerimiz
Manevi duyguların zirveye ulaştığı rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan, insanların hem ibadetlerini daha yoğun olarak yerine getirdikleri, hem de yoksulların halini daha iyi anlayarak daha çok yardım eli uzattıkları, paylaşma ve dayanışma ayıdır. Bu ayda kalpler yumuşar, gönüller genişler ve cömertlik hisleri canlanır.. Bu açıdan Ramazan, fakir fukaranın gözetildiği, yoksulların yardımına koşulduğu, yalnız ve kimsesiz insanların elinden tutulduğu bir mevsimdir. Oruçlu mü’minler bu ayda yardım etme, infakta bulunma, hayır hasenat yapma, insanlar hangi şeye ve neye ihtiyaç duyuyorlarsa o konuda destekte bulunmada bir yarış içine girerler. Ramazan ayı, durumu iyi olan Müslümanların Fitre, zekât ve tebberularıyla, fakirler ve ihtiyaç sahibi kardeşlerine yardımda bulunarak, onları sevindirdikleri yardımlaşmanın gözle görülür biçimde arttığı bereketli bir ayıdır.Bu mübarek ayda bizlere düşen görev, yardımlaşmanın ve dayanışmanın güzelliğini en güzel şekilde yaşayıp yaşatmaktır. Ramazan ayı; gönül dünyamızda kendimizi muhakemeye çekmek için bir vesile olduğu gibi, etrafımızda yaşanan sıkıntıların, dostluk ve kardeşlik duygusu ile ortadan kaldırılabilmesi için de bir fırsattır. İnsanlar arası yardımlaşma ve dayanışmayı en güzel ifade eden Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle buyurmaktadır: ”Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” Belçika IHH olarak, bu şuurla her yıl bir çok ülkede Ramazan yardımları kapsamında gıda paketleri dağıtıyor, yetimlere elbise giydiriyor ve yoksullar ile iftar ediyoruz.
Haberler
Sorular
Bağış Yap
Online Bağış
ihhavusturya
2024-04-24T09:27:17+00:00
Page load link
Go to Top